Vleeskwaliteit speerpunt in PIC-fokprogramma

Fokkerijorganisatie PIC geeft vanaf deze zomer malsheid en karkaskwaliteit een prominente plaats in het fokkerijprogramma. PIC doet als eerste in de wereld directe metingen aan duizenden karkassen. Dat levert veel gegevens op over karkas- en vleeskwaliteit. Daarmee zal PIC de winstgevendheid in de keten verder verhogen.

Malsheid is een belangrijk kwaliteitskenmerk van varkensvlees en één van de redenen voor herhaalaankopen door consumenten. Tot nu toe gebeurde de verbetering van de vleeskwaliteit vooral indirect, onder andere door selectie op pH. Vanaf deze zomer wordt dit kenmerk door middel van directe selectie opgenomen in het PIC Genetic Improvement Program. Daarvoor is de zogenoemde Warner-Bratzlerafschuifkrachtmeting geïntegreerd in het genetisch programma. Daarmee is de malsheid van bereid vlees nauwkeurig te bepalen.

Daarnaast bepaalt PIC ook de gewichten van de verschillende onderdelen van het karkas en neemt deze mee in de indexen. Dit is veel secuurder dan alleen het meten van spek- en spierdikte zoals tot nu toe gebeurt. PIC zorgt hierdoor voor een snelle en betrouwbare genetische verbetering op het gebied van vleeskwaliteit. En uiteindelijk een hogere opbrengst voor de varkenshouder!

PIC is continu bezig met het verbeteren van het genetisch programma. Vleesvarkens met de hoogste opbrengst zijn daarvan het resultaat. PIC gebruikt daarvoor in het fokprogramma kenmerken die een positieve invloed hebben op de winstgevendheid in de varkensketen. Vleeskwaliteit is er daar één van.

PIC heeft een lange traditie van verbeteren van de vleeskwaliteit en heeft daarmee meerdere malen de toon gezet in de mondiale varkensfokkerij. Al in de jaren ’90 wordt geselecteerd op pH omdat dat een belangrijke indicator is voor de vleeskwaliteit en eetbeleving van de consument. Dat is in de loop van de jaren uitgebreid en verbeterd met onder andere het GNX-bred-programma, selectie op intramusculair vet via ultrasound, de zogenoemde melkzuuranalyse en mogelijkheden die nieuwe technieken als Relation Based Genomics brachten.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.