PIC’S fokprogramma verlaagt biggensterfte en verhoogt productiviteit

Diessen, 22 april 2016 – PIC’s fokprogramma biedt uitkomst om de trend in biggensterfte te keren. Volgens recente publicaties is het sterftecijfer onder jonge biggen de laatste jaren gestegen. De oorzaken worden gezocht in het toegenomen aantal biggen per zeug en een lager geboortegewicht. PIC’s fokprogramma laat zien dat het wel degelijk mogelijk is om een laag uitvalcijfer te combineren met een toenemende productiviteit en kwaliteit. De resultaten zijn het gevolg van bewuste keuzes in het fokprogramma.

PIC’s fokprogramma heeft als hoofddoel om de totale waarde voor de boer te optimaliseren. Om dat te bereiken selecteert PIC op meer dan twintig kenmerken langs de hele levenscyclus van een varken, waaronder aantal biggen per zeug, vroegtijdige uitval en ook geboortegewicht. Met behulp van geavanceerde selectietechnieken is PIC in staat om zowel uitval te verlagen als productiviteit en kwaliteit te verhogen. Recente resultaten laten een vermindering van vroegtijdige uitval zien van meer dan twee procent, terwijl het totaal aantal geboren biggen per zeug per jaar met meer dan één big is toegenomen. Ook het geboortegewicht en de vleeskwaliteit zijn significant verbeterd.

Paul van der Meijden, directeur van PIC-NL: “Veel bedrijven zijn nog steeds in hoofdzaak gericht op de productie van zoveel mogelijk biggen per zeug. Dat leidt binnen de sector helaas tot relatief hoge sterftecijfers.  Onze resultaten tonen aan dat het sterftecijfer weldegelijk naar beneden kan. Een toename van het aantal biggen per worp, een afname van het sterftecijfer en een hogere kwaliteit van de biggen gaan uitstekend samen. Deze ontwikkelingen hebben een positieve invloed op het bedrijfsresultaat.”

Fokmateriaal
Als pionier in genetica heeft PIC in 2012 Relationship Based Genomic Selection (RBGS) geïntroduceerd. Dankzij onderzoek aan de hand van enorme databestanden is uitgebalanceerd fokmateriaal ontwikkeld op basis van werkelijke verwantschapsverbanden tussen dieren. Het resultaat: fokmateriaal dat zowel genetisch als commercieel optimaal rendeert. De introductie van RBGS heeft PIC in staat gesteld nog gerichter te selecteren. Hierdoor is het verband tussen, tradioneel negatief gecorreleerde kenmerken, doorbroken. Door de toepassing van RBGS is bijvoorbeeld het geboortegewicht verhoogd en vroegtijdig uitval gereduceerd.
De resultaten laten ook zien dat de sterftecijfers na spenen door dit fokbeleid verder afnemen.

Efficiëntie en robuustheid
De introductie van RBGS ondersteunt ook het Total €conomy. Dit concept is gericht op het verhogen van de opbrengsten en het reduceren van de kosten voor de boer. De cijfers tonen aan dat de resultaten zowel behaald worden in een proefomgeving als onder commerciële omstandigheden.  Dit alles met behoud van vlees en karkaskwaliteit. De wens van een magerder varken wordt ingevuld zonder dat dit ten kosten gaat van de robuustheid van het varken. Deze resultaten worden gerealiseerd terwijl dierenwelzijn verbetert.

 

PIC genetische verbetering in sterfte voor spenen en totaal geboren

 

 

 

 

 

 

 

______________________________________________________________

‘Noot voor de redactie’:  voor meer cijfers en nadere informatie over de resultaten kunt u contact opnemen met: Benny Pittens: 06-27003906

Voor het volledige persbericht in PDF bestandsformaat klik op de volgende link: PIC-NL persbericht sterftecijfers

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.