PIC-NL tevreden met uitkomst Fokscan 2016

Het onlineonderzoek onder de naam “FokScan 2016” heeft plaatsgevonden van 22 januari tot en met 31 januari 2016. Het onderzoek is opgezet en uitgevoerd door agrarisch marktonderzoeksbureau Geelen Consultancy uit Wageningen. Topigs Norsvin en PIC zijn de opdrachtgevers van de FokScan.

De doelstelling van de FokScan is om na te gaan hoe tevreden de zeugenhouders zijn over de fokkerijorganisaties/genetica distributeurs. En wat de verwachtingen van de zeugenhouders zijn voor de toekomst. Ook is gevraagd welke aspecten van belang zijn voor de aankoop van vrouwelijk c.q. mannelijk fokmateriaal, of men gaat switchen van fokkerijorganisatie binnen nu en een jaar en wat de redenen zijn om voor een andere fokkerijorganisatie te kiezen. Elke zeugenhouder heeft uitsluitend zijn eigen belangrijkste fokkerijorganisatie/genetica distributeur van zowel vrouwelijk als mannelijk fokmateriaal beoordeeld.

Er zijn ongeveer 1.600 uitnodigingen per e-mail verstuurd. In totaal hebben 237 zeugenhouders meegewerkt aan de FokScan. Dit betekent een respons van ongeveer 15%. Al met al is een respons van 15% bevredigend te noemen, en zeker voor een eerste keer. De bedoeling is om de FokScan om de twee jaar te herhalen, zodat de deelnemende fokkerijorganisaties kunnen zien op welke aspecten voortgang is geboekt en op welke aspecten niet, of zelfs een achteruitgang.

Vrouwelijk fokmateriaal
De zeugenhouders met PIC fokmateriaal zijn het meest tevreden over het ‘aantal levend geboren biggen’, ‘de afzetgarantie van de biggen’ en ‘de vitaliteit en overleving van biggen en vleesvarkens’. Op zeven van de tien aspecten scoren de PIC-klanten hoger dan de klanten van de overige fokkerijorganisaties.
Ongeveer 90% van PIC-klanten is ‘vrijwel zeker’ of ‘waarschijnlijk wel’ over een jaar nog klant van PIC.  Wanneer een andere fokkerijorganisatie of genetica distributeur voor vrouwelijk fokmateriaal moet worden gekozen, kiezen veel niet-klanten voor PIC, namelijk 28%.

De vier veruit meest genoemde aspecten voor de aankoop van vrouwelijk fokmateriaal zijn:
– Aantal verkochte kwaliteitsbiggen/vleesvarkens per zeug per jaar (64%)
– Vitaliteit en overleving van biggen en vleesvarkens (61%)
– Duurzaamheid van de big (49%)
– Gezondheid en ziektevrij zijn van het vrouwelijk fokmateriaal (35%)

Mannelijke fokmateriaal
De PIC klanten zijn het meest tevreden over de ‘spier-spek verhouding’, ‘de gezondheid en ziektevrij zijn van het mannelijk fokmateriaal’ en ‘de groei per dag’. Bij de genoemde aspecten voor de aankoop van mannelijk fokmateriaal wordt ‘Toeslag biggenprijs’ wordt significant vaker genoemd door de PIC-klanten.
PIC scoort op drie aspecten significant hoger in vergelijking met de niet-klanten van de overige fokkerijorganisaties: speler voor de toekomst, duidelijk/helder fokbeleid en marktkennis en –inzicht.
Ongeveer 96% van PIC-klanten is ‘vrijwel zeker’ of ‘waarschijnlijk wel’ over een jaar nog klant van PIC. Bij de niet-klanten is dit percentage minder, namelijk 86%. PIC-klanten noemen significant vaker met ‘vrijwel zeker’ in vergelijking met de niet klanten. Bij een nieuwe keuze voor mannelijke genetica, kiest meer dan 50% van de niet-klanten voor PIC. De twee grootste redenen daarvoor zijn vitale sterke biggen (50%) en groei per dag (36%).

De vier meest genoemde aspecten voor de aankoop van mannelijk fokmateriaal zijn:
-Vitale sterke biggen (69%)
-Voederconversie (39%)
-Toeslag biggenprijs 35%)
-Groei per dag (34%)

Comments

  1. Ton van den Akker zegt

    Mooie uitslag

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.